18. dubna 2014

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, rok 1955

Knihy a jídlo. Moje dvě lásky propojené do výsledku jménem kuchařka. Jelikož jediným světlem mého života je právě světlo v lednici, je tohle víc než příhodný příspěvek. Hledaly jsme se dlouho. Když jsme se konečně našly, musela jsem se praštit do čela. Téměř celý život jsem jí měla přímo pod nosem!


Honba za ideální kuchařkou vznikla po shlédnutí filmu Julie a Julia, kde se hlavní hrdinka rozhodla za 1 rok uvařit všechny recepty z legendární kuchařky Julie Child. Její kuchařku měly Američanky 50. let doma častěji, než bibli. Nebyl problém jí tady sehnat, bohužel ani takhle známé dílo nebylo dosud přeloženo do češtiny. Mrzelo mě to, protože v té kuchařce jsou detailně popsány všechny kulinářské postupy od krájení cibule po návod, jak zvládnout odpalované těsto tak, aniž bychom pak museli vyhodit hrnec. 


I když je kuchařka Julie Child zaměřená na francouzskou kuchyni, toužila jsem jí mít. V češtině nebyla, takže jsem hledala českou kuchařku, která by se jí alespoň trochu podobala. Prolezla jsem asi 50 antikvariátů, probrala se snad všemi kuchařkami, které byly tou dobou na trhu a pak jsem to vzdala. V Neoluxoru jsem hladila anglickou verzi Julie Child a zvažovala intenzivní výuku angličtiny.




O Vánocích jsem chtěla od babi recept na koláč. Začala jsem čmuchat mezi jejíma kuchařkama, protože mi řekla, že ho má v jedné z nich napsaný. A najednou byla tady. Mámina stará kuchařka. Rozedraná, napůl rozpadlá chuděra obalená v balícím papíru, protože desky už jí pomalu opouštěly. Vůbec jsem netušila, že ji má babi. Mamka nežije v ČR a ani ve snu by mě nenapadlo, že tady zapomene svojí kuchařku :). Hodně jsme se stěhovali a tohle byla snad jediná kniha, která se stěhovala stále s námi. Pamatuju si jí z doby, kdy jsem byla ještě hodně malá, ale jak šly roky, nevěnovala jsem jí pozornost. Vařit jsem se neučila, tak proč taky. Začalo mě to bavit vlastně až tak před dvěma roky, když jsem začala žít sama.


Taky ochutnala těsto nebo na ní prskl olej, kdo ví...:) 
Na fotkách nevidíte původní mamčinu kuchařku, ale tu, kterou jsem si nedávno koupila v antikvariátu na Národní. Ta mamky by moje kuchyňské zacházení asi už dlouho nevydržela, protože moje kuchařky vaří doslova se mnou a občas ochutnají těsto na perník nebo se mi povede pohladit je rukou mastnou od másla atd.. Je mi sympatické, že původní majitelka to měla nejspíš podobně :) 




VAŘÍME ZDRAVĚ, CHUTNĚ A HOSPODÁRNĚ. Název nic moc, ale nenechte se zmýlit. Myslím, že je to jedna z nejgeniálnějších kuchařských knih vůbec. Daly jí dohromady dámy Juliana Fialová, Marie Havelková, Maryna Klimentová, Vlasta Koseová, Božena Šmoková a Marie Urbanová. Odvedly skvělou práci.



Je taková, jakou jsem přesně hledala. Každá kapitola je uvedena obecným povídáním o tom, čeho se konkrétně týká (např. polévky). Recepty zde fungují tak, že v rámečku je hlavní recept a pod ním jsou jeho další varianty, které z tohoto hlavního receptu vychází. Pracovní postupy jsou podrobně popsané, takže se dozvíme, že vařečkou se seříznutým dolním okrajem, který dobře přiléhá ke dnu mísy, se lépe a rychleji tře. :)



Občas se stane, že si z antikvariátu přineseme knihu doslova i s částí osobnosti jejího původního majitele, který v ní něco zapomněl. Tyhle nečekané knižní dárečky miluju. Napovídají, že majitel měl tu knihu rád, že jí držel často v ruce. Tady byly hned dárečky 3 - kalendář z Večerní Prahy na rok 1979, jakýsi rusky psaný lístek (můžete někdo, prosím, přeložit, jestli umíte?) a etiketa z německé konzervy Kalbfleisch mit grünen Bohnen (telecí s fazolkami).


Kuchařku vydalo Vydavatelstvo ROH - Práce, vyšla v roce 1955 a má 598 stran. Stále se podle ní skvěle vaří. Jsem ráda, že se mi jí podařilo získat, snad jí nikdy nikde nezapomenu :). 

V psaní o kuchařkách budu určitě pokračovat, mám vícero vhodných adeptů na články. Jaké jsou vaše oblíbené kuchařky? 

43 komentářů:

  1. To je moc hezký článek! Jediné světlo to v ledničce, ale to snad ne! :D
    Já mám spoustu kuchařek, ale nejčastěji vařím už naučené recepty, nebo co mě zaujme v časopise/na blozích. V podstatě se v jídle nevyžívám a nejsem dobrá kuchařka (NIKDY se mi nepovedlo kynuté těsto, přikládám to zimě u nás doma), ale tak hrozně mi doma vštípili, že studený jídlo není jídlo, že se každý den trápím s nějakou večeří (na obědy chodíme v práci)... Tak snad jednou mi to přejde z knihovny do krve. Nechtělo by se ti přihodit ještě tematické články s recepty? Nechceš mi vařit? Mám fakt hezkou kuchyň!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já bych ti šla vařit hned, fakt:) Strašně ráda si s tím hraju a pak se ještě radši dívám, když někomu chutná. A hezká a "pohodlná" kuchyn je základ, bez toho to nejde:)

      Vymazat
  2. Majitelka několika kuchařek, ale zásadně vařím podle mé fantazie, až na nějaké vyjímky. To jsou klasiky a vánoční cukroví(proto peču tak málo a nevařím moc klasiku). Shrnu to, teď lovím recepty na internetu, neb se ke mě nastěhoval "chytrý hrnec" a já víc než návody na ingredience, potřebuji řidičský průkaz na ovládání hrnce. Řidičák, jak a kdy správně zařadit rychlost, teplotu a čas:-)))
    Výsledky jsou stále lepší i přes občasné kolize:-D
    Přeji správnou vařečku a chuť k jídlu:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to dělám taky tak, nedávno mi z toho vznikl čokoládovo-banánový štrůdl:) At žije fantazie! S chytrým hrncem to brzo dovedeš do dokonalosti, držím palce:)

      Vymazat
  3. Miluji staré knihy, miluji antikvariáty - dokázala bych se do nich zavřít a čmuchat v nich hodiny a hodiny. A miluji věci, které s sebou nesou nějaké vzpomínky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek Eliško! Kuchařek mám hodně, zděděných, darovaných i úplně nových. Moc podle nich nevařím (už to asi umím :o)), ale ráda jimi listuji.o) Zdědila jsem i pár ručně psaných sešitů, podle těch občas peču,máme tak koláč ob babičky, která s námi už dávno není....
    Hezké Velikonoce a vařečce zdar! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno jsem si koupila kuchařku jenom proto, že je překrásně nafocená a taky jí ráda listuji. I jsem podle ní už vařila a spokojenost na všech stranách. Těším se, až se jednou dostanu do stádia, kdy si budu moct říct, že "už to umím" :-D Hezké Velikonoce i tobě, Heli!

      Vymazat
  5. Moc hezký článek. Máš to tu nádherné, klobouk dolů;-) !

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek. Nedokážu to popsat, možná to bude znít hloupě, ale ještě jsem neviděla nikoho, kdo by o kuchařkách mluvil s takovou něhou a láskou. Přečetla jsem si tenhle článek snad třikrát, než jsem se jej nabažila.
    A těší mě, že nejsem sama, kdo nevaří, když je doma s rodiči, kde vaří mamka. Je mi skoro dvacet (v listopadu), pokud se mi podaří dostat se na vysokou, chtěli bychom se s přítelem někde zabydlet a možná teprve v tu dobu vařit budu i já na plné obrátky. A těším se na to! Momentálně spíše jen peču, nevařím. Ráada se piplám se zdobením dezertů a dortů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásnou pochvalu, jsem ráda, že se zalíbilo:) Taky jsem začínala s pečením, ale to zdobení, no - za mě nic moc, na to je u nás odborník sestra moje úžasná:)

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek, líbí se mi jak hezky o knize píšeš. Já strašně ráda jím, vaření mi moc nejde, ale baví mě to, jelikož se u toho odreaguji. Připomněla jsi mi, že doma máme starou kuchařku po babičce , už bohužel salátového vydání, ale má přes 500 stran, přehledná, čerpáme z ní dodnes. Je tam tolik receptů rozdělených dle druhu masa, zeleniny , dorty, kompoty, zákusky, polévky prostě všechno atd atd. Jak si udělat zdravé či dietní jídlo, pro ty, kteří hubnou...je tam toho strašně moc, a fascinuje mě, jak je obsáhlá a nadčasová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, má pro mě zvláštní citovou hodnotu... Miluju, když někdo řekne: "Moc mi to nejde, ale baví mě to", super přístup, tak to má být:) Nemohla bys mi zjistit, jak se ona kuchařka jmenuje? Nadčasových věci není nikdy dost. Zvlášť, pokud jde o kuchařky.

      Vymazat
  8. Zanedlouho vyjde kuchařka Julie Child: http://neoluxor.cz/pripravujeme/umeni-francouzske-kuchyne--628/
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, díky moc za tu skvělou zprávičku, už se těším jak malé děcko! :)

      Vymazat
  9. Já jsem absolutní začátečník... Od vánoc mě chytlo pečení... Řeknu ti, že odpalované těsto mě straší ještě dnes, ale naštěstí jsem hrnec nezničila :D
    Učila jsem se 4 roky rusky a řeknu ti, že ten lístek mi dal zabrat... Vypadá to jako nějaká propustka z práce... Umím to přečíst bohužel ne přeložit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle těsto mě taky straší, já jsem to štěstí s hrncem bohužel neměla :) Díky za rozRuštění a identifikování lísktu!! :)

      Vymazat
    2. Možná to je pozvánka. Ten lísteček mi nedá spát :-D

      Vymazat
    3. Vidím správně čas u komentáře 14:44? Můj stroj času funguje! :-D

      Vymazat
    4. Vidíš naprosto správně. Nevím, čím to je ani jestli se to dá nějak na správno nastavit:( Neříkej mi, že je to pozvánka, budu s tím otravovat kde koho, abych se dozvěděla kam...:)

      Vymazat
    5. no vypadá to, že druhý řádek toho napsaneho na stroji je sdružení mladych studentu...

      Vymazat
    6. Možná by to mohla být pozvánka na nějakou studentskou akci nebo třeba vstupenka někam?

      Vymazat
    7. Je to celkem možné... Kdyby si na to přišla dej mi vědět ;) možná je to pozvánka k pohovoru... protože v řádku nad je slovo "práce" :D

      Vymazat
  10. Jejda...to je kuchařka, kterou má moje maminka, zdědila ji po své mamince a já z ní zatm jen kopíruju listy. Nejlepší kuchařka...nikdy nezklamala..krásný článek o super knize a gratuluji k úlovku...hned bych si jí koupila taky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že nejen u nás je to "dědící" kuchařka:) Kdybys po ní náhodou opravdu hodně zatoužila: http://www.antikvariat-smichov.cz/detail.php?id=90748

      Vymazat
    2. Díky moc za odkaz...zrovna mám cestu do Prahy a kousek od Smíchova...tak už ji mám zarezervovanou:-))) To je krásný jarní dárek...
      Krásný víkend!

      Vymazat
  11. To je dokonalý článek a skvělá kuchařka!!! Já ráda vařím, i když to pořádně ještě neumím, ale nikdy nebyl čas a klid, až u přítele o víkendu se můžu realizovat, snažím se vařit zdravěji a víc "po domácku", takže sbírám tipy na internetě a pak občas improvizuji :) Určitě uvítám další takový článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky dost improvizuju, občas z toho vznikají úplné novoty, ale zatím žádná reklamace, tak je to dobrý :)

      Vymazat
  12. Julie Child.... není podle ní natočený film Julie a Julia nebo opačně? :D Myslím, že to mám zrovna teď rozdívané

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, na jeho základě jsem začala tu kuchařku hledat:)

      Vymazat
  13. Skvělý tip na kuchařku, uvažuju nad tím, že bych si taky měla nějakou pořídit. :-)
    Jinak to vypadá jako pozvánka na diskuzi Členství a formy práce, ale nezaručuju se. jelikož je to ukrajinsky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za další přiblížení k rozluštění papírku :)

      Vymazat
  14. Vařečky se seříznutým okrajem mám nejraději :D Podle kuchařky moc vařit neumím, většinou spíše vařím podle citu a beru to, co je zrovna ve spíži a padne mi pod ruku, pro inspiraci zase brouzdám internetem. Jak mám staré knihy ráda, tak zrovna u kuchařek preferuji hodně obrázků a fotek, tak bych nález z antikvariátu asi tolik neocenila. Zato na padesát let staré beletrii si smlsnu o to víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky občas dělám, zkrátka jídlo ze zásob "co dům dal" :) Ale když dělám něco, co bych si podle oka netroufla, tak jedu podle kuchařky. Ale už se mi stalo, že jsem to i podle tý kuchařky zmršila:) Staré knihy mají svoje kouzlo a historii:)

      Vymazat
  15. Tuhle kuchařku má moje maminka (které je 74 let), je za ty roky taky takhle rozpadlá, pořád se používá. Já jsem před několika lety koupila dceři kuchařku "Velká barevná kuchařka Pro mladé rodiny a šikovné hospodyňky" (autoři Svatava Poncová a Vladimír Horecký) a v té jsou naprosto všechny potřebné recepty a každý recept je použitelný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových kuchařek by mělo být víc, už jsem potkala i kuchařku, ze které naopak nebyl použitelný snad ani recept na palačinky...

      Vymazat
  16. Fíha, tak takúto knihu by som doma veľmi rada vlastnila! :-)
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na netu po antikvariátech, občas se někde zjeví :)

      Vymazat
  17. Úžasná recenze úžasné knihy ....a neboj, nezapomněla jsem ji , jen jsou v ní mnou napsaná jídla, která babi nevaří, ale Vám (tobě a Majdovi) vždycky chutnala, viz.kotlety na másle, kuřecí soté, svíčková babi Bóži atd.
    a máš pravdu, i já se podle ní učila vařit, proto je to taky takový salát a dneska už ji moc nepotřebuji. Já beru kuchařku jako detektivku, nikdy nevíš jak to dopadne.
    a moje oblíbené kuchařky???? Na pečení,, Pečeme a připravujeme moučníky,, Původně jsem ji totiž koupila pro tebe .a i když je vydaná 2004, začíná těžce připomínat moji starou kuchařku, protože ji mám několikrát týdně v ruce. Je samý mňamózní recept..
    Ale díky za kousek nostalgie, měla jsi jít dělat novinářku.....

    OdpovědětVymazat