2. listopadu 2014

Timothy Ferris - Čtyřhodinový šéfkuchař

Tim Ferris je takový dobrodruh nebo chcete-li světošlápek. Žil v několika zemích včetně Japonska a to samozřejmě znamenalo naučit se cizím návykům a také cizímu jazyku. No a protože Japonština patří mezi nejsložitější jazyky na světě a Tim jí potřeboval zvládnout co nejrychleji, začal se rýpat v teorii učení až vymyslel vlastní učební plán, který mu pomohl zvládnout Japonštinu během pár měsíců. Později zjistil, že pomocí této učební metody, kterou nazval Meta-učení, zvládne rychle i Španělštinu a jiné dovednosti. Čtyřhodinový šéfkuchař sice vypadá jako kuchařka, taky je primárně o vaření, ale není to JENOM kuchařka. Ukáže vám, jak se naučit cokoliv, nejen vaření.


Obsáhlá, ale přehledná

Díky mnoha informacím na jednom chumlu by se mohlo zdát, že to musí být hrozně zmatené, ale naštěstí to tak není. Kniha je rozdělená do pěti přehledných částí. 
Nejdůležitější je hned I. část - L´ANTIPASTO - META UČENÍ, kde zjistíte, jak Meta-učení funguje. Tim Ferris to podává jako vyprávění vlastních zkušeností. Dozvíte se, jak dělal pokroky i jaké měl propadáky. Celá kniha je psaná v tomhle duchu,  takže působí přátelsky a lidsky. Máte pocit, že mluvíte s kámošem, který něco skvělého objevil a hodlá vám o tom říct úplně všechno tak, abyste to pochopili. Možná na vás i trochu toho svého nadšení přenese. 

II. část - IL PRIMO - PODOMÁCKU obsahuje jednoduché rychlé recepty. Jde o 14 lekcí, každá zabere maximálně 20 minut a když je zvládnete všechny, získáte základy pro přípravu spousty jídel. Akorát vidím trochu problém v tom, že některé ingredience u nás bude náročné sehnat.


Ve III. části - IL SECONDO - NADIVOKO opustíme kuchyň a vyrazíme do terénu. Naučíte se pár řekněme "nestandardních" způsobů, jak se dostat k potravinám. Budete žasnout, co všechno se dá sníst. Taky zjistíte, jak to ulovit, vykuchat a připravit ve venkovních podmínkách, pokud by se z vás náhodou někdy stali bezdomovci nebo třeba ztroskotanci. Takže samé užitečné informace.


IV. část - IL CONTORNO - VĚDECKY vám ukáže spoustu kuchyňských vychytávek, díky kterým budete za borce. Budete se muset trošku naučit zacházet s chemií, ale všechno je zcela neškodné. Najdete návody na vlastní gumové medvídky nebo domácí Nutellu. Taky zjistíte, jak se dělá nápoj se jménem Rozpouštěč kalhotek.


V. část - IL DOLCE - PROFESIONÁLNĚ prozradí, proč jsou ti nejlepší šéfkuchaři tak dobří. V téhle části jsou popsány gastronomické perličky, kterými povznesete svoje jídlo na pokrm bohů a způsobíte, že se k vám vaši strávníci budou chtít nastěhovat. 

V knize je ještě PŘÍLOHA, kde jsou věci, které s vařením až tak nesouvisí, ale jsou spíš právě ukázkou toho, jak rychle se dá naučit všechno možné. V téhle části mě nejvíc zaujal návod, jak se stát VIP zákazníkem v restauraci, kam rádi chodíte. Zkusila jsem a musím říct, že to docela zabírá:)

Pro každého něco

Je to jakobyste dostali obrovský papír a měli ho zaplnit tím nejlepším, co vás napadne. Někdo by začal malovat, někdo psát, někdo by lepil fotky, výstřižky z časopisů...dá se to pojmout velmi kreativně a to udělal i Tim Ferris. Každý si v téhle knize něco vybere. Ať už vás zajímá Meta-učení, správné porcování masa, krájení, venkovní lov holubů, uzly nebo potřebujete vědět, jak složit střelnou zbraň, všechno tu najdete. 

Není to knížka, kterou byste si běžně vzali do autobusu, protože váží přes kilo a je to fakt kousek (ale jasně, jsou magoři, co si jí do svý obří kabely vezmou uplně v klidu, víme :)). Taky bych jí asi nenechávala v blízkosti cholerických jedinců, protože ránu po hlavě Čtyřhodinovým šéfkuchařem by nemusel někdo přežít ve zdraví, ale já jsem se u ní skvěle pobavila a dozvěděla se spoustu věcí, které by mě v životě nenapadly. Opravdu mi udělala velkou radost. Tleskám Ferrisovi za to, že dal dohromady takovouhle super věc a dokázal to udělat tak, aby se v tom čtenář neztratil a nepřestalo ho to bavit. Nesnášíte vaření a potřebujete to umět? Pořiďte si tuhle knihu. A jestli vaření jako já milujete, pořiďte si jí taky, protože je jednoduše skvělá. :)

Z anglického originálu The 4-Hour CHEF: THE SIMPLE PATH TO COOKING LIKA A PRO, LEARNING ANYTHING, AND LIVING THE GOOD LIFE přeložil Petr Miklica. 

Vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing v roce 2013, 662 stran

Za recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Jan Melvil Publishing 

14 komentářů:

  1. Na tuhle knihu už jsem párkrát koukala, ale odradily mě právě ty obří rozměry :) Myslím, že bych nevyužila ani půlku rad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona mi celkově přijde taková víc pro chlapy, ty rady taky asi nevyužiju, ale ráda jsem si o nich přečetla:)

      Vymazat
  2. Vypadá opravdu zajímavě :o) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já z ní byla unešená, i když jsem slyšela i negativní názory:)

      Vymazat
  3. Že by to byl klíč k tomu, jak dostat "michelinskou *":-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím, ale některý vychytávky tam jsou opravdu dobrý :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. A moc dobře z toho určitě i chutná, zatím jsem zkoušela úplné minimum, spíš jen takové hračičky, ale vyblbli jsme se :)

      Vymazat
  5. Zdravím, jen bych chtěla poukázat, že se nepíše "na jednou chumlu" ale "v jednom chumlu". Možná lépe by bylo řečeno "na jedné hromadě".
    Já vím, jsem puntičkářka, ale jsem Češi.
    Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím, děkuji za upozornění, ale já si tady na nějak extrémní čecháčkovskou spisovnou mluvu nepotrpím. Ráda píšu tak, jak mi zobák narost. :)

      Vymazat
    2. To já oceňuji, ale prostě je to stylisticky špatně. Jako kdybychom napsali místo "létaly mu pečení holubi do huby" na "létaly mu pečení holuby na huby"
      Táňa

      Vymazat
    3. A to ještě to první "létaly" má být s měkkým i, aby bylo učiněno zadost shodě přísudku s podmětem.
      No jo - čeština! Miluju češtinu.

      Vymazat